ГРАДИВО ЗА ТАКМИЧЕЊЕ ГИМНАЗИЈА

Pregled-gradiva-takmicenje-iz-istorije-srednje-skole 2014

43 Responses to “ГРАДИВО ЗА ТАКМИЧЕЊЕ ГИМНАЗИЈА”

 1. Kristina каже:

  Zanima me jedna informacija, ja sam 3. razred informatičkog smera gimnazije u Loznici koji radi po planu opšteg smera. Da li i za mene važi da učim gradivo 3. razreda društvenog smera? Hvala unapred!

 2. Dany каже:

  Šta je sa II razredom prirodno-matematičkog smera: po kom programu se oni takmiče, po svom ili po programu društveno jezičkog? Hvala!

 3. Ruzica каже:

  Po kojim udzbenicima se pripremaju djaci za takmicenje? Hvala!

 4. Бојан Стивенсон каже:

  Poštovani,

  Možete li mi reći da li je dovoljno da se učenici spremaju samo po j e d n o m od odobrenih udžbenika (konkretno za IV razred) kao i da li postoji mogućnost da se gradsko takmičenje pomeri zbog pomeranja opštinskog za gimnazije?

  Hvala :)

  • Sasa каже:

   Ученици спремају градиво из уџбеника који користе у настави.Нема разлога за померањем термина градског/окружног такмичења за средње школе.Померање оптштинског такмичења је уследило због расписивања ванредних парламентарних избора.

 5. Душица каже:

  Поштовани,
  интересује ме да ли се ученици другог разреда природно математичког смера гимназије на такмичењу раде тест који је заснован на програму за овај смер(као прошле године)или раде исти тест као ученици другог разреда друштвено језичког смера гимназије (као ранијих године)? Према прегледу градива за ову годину изгледа да ипак раде исти тест као ученици друштвено језичког смера ?!?
  Унапред захвална,
  Душица Бишевац.

  • Sasa каже:

   раде тест који је заснован на програму за овај смер(као прошле године)

 6. Milica каже:

  Da li postoji mogucnost da Drustvo okaci na sajt test sa proslogodisnjeg republickog takmicenja za IV razred gimnazije?

 7. Марко каже:

  Уважени,

  занима ме статус ученика четврте године гимназије природно-математичког смера.Имају ли право да се такмиче?

  Марко Пејовић

 8. Dragi[a каже:

  Koji su udzbenici za IV godinu za takmicenje?
  Molim Vas da ih navedete.
  Hvala unapred

 9. Gimnazijalac каже:

  А који су уџбеници за I годину гимназије?

 10. Gimnazijalac каже:

  E ovako imam jos jedno pitanje za vas i molicu vas da mi odgovorite posto mi nije nesto jasno. Ucim iz dva odobrene udzbenika za prvi razred gimnazije i u njima se ponekad ne poklapaju isti datumi. Radi se najcesce o godini razlike na primer u zavodovoj pise da je neki dogadjaj bio 167. godine, a u logosovoj 168. godine. Na takmicenju po kojem udzbeniku da odgovaram? Hvala unapred

  • Sasa каже:

   У таквим спорним ситуацијама признаће се оба одговора

 11. Milos каже:

  Postovani,
  interesuje me da li na takmicenju dolaze pitanja iz svih odobrenih udzbenika ili pitanja moraju da se nalaze u oba odobrena udzbenika za drugi razred prirodnomatematickog smera? Unapred hvala.

 12. Pavle каже:

  Da li isto vazi i za prvu godinu gimnazije gde ima 5 odobrenih udzbenika? Da li ce i tu biti samo ona pitanja koja imaju u sve udzbenike? Unapred hvala

 13. Dany каже:

  Da li učenici mogu da se spremaju po starom Zavodovom udžbeniku za I razred gimnazije Katić, Ferjančić? On se nalazi na spisku odobrenih udžbenika, iako nije štampan za ovu školsku godinu.Hvala.

 14. Mijailović Goran каже:

  Poštovani,
  zanima me koliko ima odobrenih udžbenika za drugi razred gimnazije društveno-jezičkog smera.
  Srdačan pozdrav.

 15. Biljana каже:

  Molim Vas, jos jednom, trca godina Gimnazije prirodno-matematicki smer sprema svoje gradivo, odnosno takmici se sa četvtim razredom drustvenog smera, ili uci gradivo za treci razred drustvenog smera?
  Hvala na strpljenju!

 16. Mića каже:

  Da li se takmičenje za srednje skole i gimnazije sigurno pomera sa 16. marta na 23. zbog izbora?

 17. Milan каже:

  Da li se ucenici koji su ucestvovali prosle godine na republickom takmicenju direktno plasiraju na okruzno?

 18. Dejan каже:

  Postovani, ucenici drugog razreda informatickog smera spremaju po programu prirodno matematickog ili drustveno jezickog smera.
  Takodje me zanima, treca godina informatickog smera radi po programu cetvrtog razreda drustveno jezickog, odnosno treceg prirodno matematickog smera. Da li ce oni imati ovo gradivo ili iz trece drustveno jezickog smera.
  Hvala.

  • Sasa каже:

   Уче за такмичење из својих уџбеника.У другој године природно-математички смер има свој уџбеник а у трећој им је уџбеник исти као за четврти разред друшвтеног смера.

 19. Pavle каже:

  Znaci sigurno nece biti pitanja iz starog zavodovog udzbenika (Ferjancic – Katic)?

 20. Ilija каже:

  Da li će treći razred prirodno-matematičkog smera raditi identične testove kao i četvrti razred društvenog smera s obzirom da koriste istu knjigu? I hoće li pri rangiranju biti odvojeni(treći razred za sebe i četvrti za sebe)? Hvala unapred!

  • Sasa каже:

   Исти тест.Рангирање ораганизује школа домаћин.Да ли ће бити на истом листу је техничко питање.

 21. petar каже:

  Pozdrav, ucenik sam cetvrte godine i prosao sam na gradsko takmicenje, ali bih vam skrenuo paznju na nekoliko spornih situacija. Pre svega, smem li znati koji su tacno udzbenik autori testa za cetvrtu godinu gimnazija koristili? Poprilicno sam siguran da nije u pitanju Zavodov jer nekih informacija koje su trazene na testu NEMA u Zavodovom udzbeniku koji je mozda i najkorisceniji u nasoj zemlji. Godine prve pjatiljetke nigde se ne spominju, a trazene su. Autor Plave grobnice, Milutin Bojic, nije spomenut u knjizi iako vecini nije bio problem da odgovore na to pitanje. Dalje, Samostalna demokratska stranka i njen vodja ne spominju se u Zavodovom udzbeniku. Sto se tice Vojne krajine, u Zavodovom udzbeniku pise da je pripala Ugarskoj i Hrvatskoj nakon razvojacenja, a to ako sam dobro upucen nije prihvaceno. Zato bih zeleo da mi pojasnite koji od dva udzbenika treba koristiti ( jer u Zavodovom nema svih informacija ) i da li treba da znamo i informacije kojih uopste nema u udzbeniku. Hvala unapred!

  • Sasa каже:

   Гимназијалници, будући студенти и академски грађани Србије не брукајте се.Милован Бојић аутор „Плаве гробнице“ је ствар опште културе .Та песма се на часовима српског језика ради још у основној школи.

   • petar каже:

    Gospodine, autor pesme je MILUTIN Bojic( dopustam mogucnost da gresim, u tom slucaju najdublje izvinjenje) i slazem se da je stvar opste kulture, stoga i rekoh da vecina nije imala problem s tim. Nemam nameru da se mesam u posao onima koji sastavljaju testove, njihovo je pravo da stave i ono sto se u knjizi ne nalazi ( ali da makar obaveste ucesnike da gradivo iz knjige nije dovoljno). Cak iako izuzmemo Bojicevu pesmu, SDS i prva pjatiljetka, tj. informacije vezane za njih, nalaze se u knjizi koju izdaje Freska. Dakle, Zavodov udzbenik nije dovoljan. Ako ce i gradsko takmicenje pocivati na istom principu, molio bih vas da o tome obavestite ucesnike jer ce u suprotnom odredjena grupa takmicara biti u inferiornom polozaju. Hvala jos jednom i izvinite sto sam direktan, ovo govorim da biste kasnije imali manje zalbi.